Kulinarika

Hiša Franko

Hiša Franko s svojo avtorsko, po svoje lokalno in zelo sezonsko filozofijo, že nekaj let sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Zelo dobro založena je vinska klet, ki se skriva pod zeliščnim vrtom, v njej pa prevladujejo slovenska vina, tudi raritete. Srce Hiše Franko je sirna klet, kjer se starajo avtohtoni slovenski siri, predvsem tolminci. Postregli vam vodo v čudovitem prostoru: poleti na enkratnem vrtu, sicer pa v lepo obnovljeni hiši iz leta 1867. Nujen postanek za vse gurmanske navdušence!

1 - Hiša Franko2 - Hiša Franko3 - Hiša Franko4 - Hiša Franko

Osnovni podatki
LokacijaKobarid, Severna Primorska
Tip: restavracija
Cenovni razred:
Ponudba: avtorska kuhinja, sezonsko in lokalno obarvano
Obratovanje: dec-okt
Stoletni lipov drevored, ki se vije po dolini pod vršaci mogočnega Matajurja, Krna in Kobariškega Stola, nas od Kobarida pripelje do Hiše Franko. Včasih mlin in obcestna gostilna, v prvi svetovni vojni bolnica, v kateri naj bi se (če verjamemo legendam) zdravil tudi Ernest Hemingway, danes Hiša, ki nudi nevsakdanje kulinarične dobrote.

Lastnika Ana in Valter se odlično dopolnjujeta in skrbita vsak za svoj del zgodbe Hiše Franko. V Aninih rokah je restavracija, v kateri se pripravlja zelo osebno, lahko, sezonsko in lokalno naravnano hrano. S podpisom. V Hiši Franko razmišljajo in kupujejo lokalno ter tako hkrati spodbujajo lokalno okolje k ohranitvi tradicionalnega in avtohtonega. Od drobnice, topinamburja (verjamem, da tudi vi ne veste kaj je to), mlečnih izdelkov, postrvi do mišljenja 'splača se pobirati' orehe, lešnike, kostanj, divja zelišča, rože in zeli. V tem duhu je globoko pod zeliščnim vrtom Valter postavil sirno in vinsko klet. Sirna klet je posvečena Tolmincu, enemu izmed treh slovenskih avtohtonih sirov, kjer se ob pravilni vlagi in temperaturi siri skozi leta spreminjajo v pravi kulinarični (za marsikoga še neodkriti) biser. V vinski kleti prevladujejo slovenska, tudi zelo redka vina, zanimiv pa je tudi izbor penin in šampanjcev.

Letni vrt Hiše Franko je sproščujoči raj in pravo mesto za razvajanje svojih najdražjih ali poslovnih gostov.

Poleg Hiše Franko je tudi trgovinica z nakitom, minerali in fosili.




Komentarji



Hiša Franko
Hiša Franko s svojo avtorsko, po svoje lokalno in zelo sezonsko filozofijo, že nekaj let sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Zelo dobro založena je vinska klet, ki se skriva pod zeliščnim vrtom, v njej pa prevladujejo slovenska vina, tudi raritete. Srce Hiše Franko je sirna klet, kjer se starajo avtohtoni slovenski siri, predvsem tolminci. Postregli vam vodo v čudovitem prostoru: poleti na enkratnem vrtu, sicer pa v lepo obnovljeni hiši iz leta 1867. Nujen postanek za vse gurmanske navdušence!